insulin resim2insulin direnci, metabolik bir bozukluğun ilk işaretidir. Direnci tetikleyen ise pankreasın aşırı insülin üretmesi sonucu kanda insülinin aşırı artması, durumu nedeniyle “hücre düzeyinde” bir insülin duyarsızlığı durumunun oluşması şeker hastalığının ilk işaretidir.

İnsülin direnci, diyabete giden yolun başlangıç noktasıdır.
İnsülin direncinin belirtileri
Tatlı krizleri, unlu, şekerli, nişastalı besinlere düşkünlük, sık acıkma, gece yemeleri, yemeklerden sonra uyuklama, yorgunluk, terleme, çarpıntı, çabuk öfkelenme halleri, konsantrasyon bozulması ve unutkanlık, baş ağrıları, uyku apnesi ve horlama sorunu, ödem-şişme…
Ailesinde şeker hastalığı öyküsü olanlar, daha önceki yıllarda hipoglisemi teşhisi konanlar, genelde aile bireylerinde göbeklenme sorunu yaşayanlar en riskli kişilerdir.
insulin direnci testi ,matematiksel bir formüldur. 8-10 saatlik bir açlık sonrası kanda açlık şekeri ve açlık insulini sonucu çarpılır ve 405 sayısına bölünür.
Sonuç 2,5 üzeri çıkarsa kişide insulin direnci vardır demektir.
İnsulin direncini düşürmenin yolları
1-HAREKETLİ OLUN.
Hareket etmek vücudun insüline duyarlılığını artırır. İnsüline karşı duyarlılığın artması ile kan şeker seviyesi düşer. Böylece pankreas bezinde yeniden insülin yapımına gerek kalmaz. Klinik çalışmalar, karın, göbek ve kalça çevresinde biriken yağları eritmede etkin pilates egzersizleri,fonksiyonel antrenman,yürüyüş,yüzme,yapmanın insulin direncinin düşmesine olumlu etkisi vardır..
2-MEYVELERi SINIRLAYIN
Ayrıca meyvelerin bağışıklığı güçlendirdiği, kalp hastalığı riskini azalttığı da biliniyor.
Ama her konuda olduğu gibi burada da bazı “istisnalar”, bazı “kısıtlamalar” var.
Früktozun (meyve şekeri) fazlası, tıpkı “beyaz şeker yani “sakaroz” kadar zararlı olabiliyor. Meyvelerdeki früktoz arttıkça, Gİ düzeyleri yükseldikçe, kalorileri çoğaldıkça dert başlıyor. Glisemik endeksi düşük meyveler tercih etmeliyiz.
3-ANA ÖĞÜNLERİ ATLAMAYIN
En önemli öğün kahvaltıdır. Çabuk emilen şeker ve beyaz unla yapılan yani Gİ’i yüksek gıdalar yerine, geç emilen, kan şekerini yavaş yükselten Gİ’i düşük, kompleks karbonhidratları tercih edin.
Öğle yemeklerinde sebzeleri, et, balık gibi bir protein kaynağını bulundurabilirsiniz.
Akşam yemeği günlük yaşamda en çok önem verilen öğün olsa da, aslında en hafif olarak yenilmesi gereken öğündür.
4-PROTEİNİ UNUTMAYIN
Sağlığınız için düzenli beslenmeli, bunun için de her gün belirli bir miktarda protein tüketmeliyiz .
5-ŞEKERE DÜŞMAN OLUN
Sağlıklı kiloyu sürdürmenin en önemli noktalarından biri tuzdan ve şekerden uzak durmaktır. Bu ikisine un ve yağı da ekleyebiliriz.insulin resim

Add Your Comment